Έρχεται από το Σουφλί και δεν το έχεις ξαναδεί…

Μια πρωτότυπη -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- τεχνική, μας έρχεται από το Σουφλί του Έβρου και συγκεκριμένα από ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα.

Η Σάρα Λαμπρινούδη και ο Ευάγγελος Μπακαλούδης ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την Evdaimonia Silk Creations.

Τι κάνουν? Αξιοποιούν το κουκούλι του μεταξοσκώληκα για να δημιουργήσουν δαχτυλήθρες για καθαρισμό προσώπου, αλλά και παραδοσιακά κομπολόγια.

Αμφότεροι άλλωστε μεγάλωσαν στον τόπο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση της εκτροφής του μεταξοσκώληκα. Έχοντας πάρει λοιπόν από μικρή ηλικία το ερέθισμα και έχοντας έμφυτη τη γνώση και τη δεξιότητα, έλειπε η …ιδέα για την οποία τους βλέπουμε να μιλάνε σήμερα σε πολλά μέσα ενημέρωσης!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Πως τους ήρθε άραγε στο μυαλό η συγκεκριμένη ιδέα?

«Ξεκινήσαμε την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μιας και ο τόπος μας, το Σουφλί, εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Όταν το τελικό προϊόν ήταν έτοιμο, τα κουκούλια δηλαδή, σκεφτήκαμε τι διαφορετικό θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με αυτά. Η ιδέα να δημιουργήσουμε κουκούλια για καθαρισμό προσώπου επικράτησε! Μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον» μας λένε χαρακτηριστικά.

Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις δαχτυλήθρες για καθαρισμό προσώπου και ποια είναι τα αποτελέσματα που μπορεί να περιμένει?

« Το κύριο συστατικό των κουκουλιών, είναι η σερικίνη, η οποία έχει την ίδια σύνθεση με την αντίστοιχη γλυκοπρωτεΐνη του δέρματος μας, κάτι που την κάνει να απορροφάται εύκολα. Μεταξύ των ιδιοτήτων της είναι πως διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και είναι υπεύθυνη για τη λάμψη, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος μας, καθώς λειτουργεί σαν κόλλα και ενώνει τις ίνες κολλαγόνου. Επίσης, το κουκούλι περιέχει ινώδες (Silk Fibroin), το οποίο βοηθά στη θεραπεία των πληγών, καθώς θεωρείται β-κερατίνη που σχετίζεται με τις πρωτεΐνες των μαλλιών, του δέρματος και των ινών. Έτσι, οι δαχτυλήθρες από τα κουκούλια, που είναι λίγο ζαγρέ στην επιφάνειά τους, είναι ιδανικές, για ήπια απολέπιση προσώπου, αντιμετώπιση λιπαρότητας, αντιοξειδωτική θεραπεία, ευαίσθητο δέρμα και κοκκινίλες, ανάπλαση προσώπου και σημάδια από τον ήλιο, πρόληψη ρυτίδων και λείανση στις υφιστάμενες. Μάλιστα, οι ίνες μεταξιού είναι απόλυτα φυσικές, δεν περιέχουν κανένα απολύτως χημικό συστατικό, είναι 100% αδιάλυτες, που σημαίνει ότι διατηρούν όλα τα πολύτιμα πρωτογενή συστατικά τους, όπως πρωτεΐνες μεταξιού και αμινοξέα, ενώ η επαφή με το μετάξι δεν ερεθίζει το δέρμα. Πρόκειται δε για μια διαδεδομένη ρουτίνα αισθητικής στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Η διαδικασία χρήσης είναι απλή. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό τοποθετούνται οι δαχτυλήθρες που θα χρησιμοποιηθούν και μένουν εκεί για 5 έως 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Έπειτα εφαρμόζονται στα δάχτυλα, ώστε να γίνει ένα ήπιο μασάζ με κυκλικές κινήσεις σε βρεγμένο πρόσωπο. Στη συνέχεια αξιοποιείται και το νερό από το μπολ για το πλύσιμο του προσώπου, αφού περιέχει σερικίνη. Το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαλλιά. Οι δαχτυλήθρες είναι μίας χρήσης και ο καθαρισμός μπορεί να γίνει δύο φορές την εβδομάδα.

Έπειτα από δοκιμές δικές μας και πελατών, διαπιστώσαμε ότι η σερικίνη βοηθάει τα μαλλιά όπως βοηθάει και το δέρμα να διατηρούν τη φυσική τους υγρασία. Έτσι τα μαλλιά μετά την εφαρμογή γίνονται πιο μαλακά, είναι πιο υγιή και λαμπερά.»

Καλά τα είπαμε για τις δαχτυλήθρες, ωστόσο και τα κομπολόγια αποτελούν «κόσμημα» που κλέβει την παράσταση…

«Τα παραδοσιακά χειροποίητα κομπολόγια-γούρια τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια ως διακοσμητικά στα σπίτια! Παλιά πίστευαν ότι το να έχει κάποιος κουκούλια στο σπίτι σημαίνει πως θα έχει και τύχη στη ζωή του!»

Άραγε τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον? Ίσως κάποια καινούρια δημιουργία?

«Σιγά σιγά ανακαλύπτουμε νέα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε με τα κουκούλια, τα οποία θα τα παρουσιάσουμε στο μέλλον! Παράλληλα κάνουμε ενέργειες ώστε να γίνουμε γνωστοί στο εξωτερικό.»

Leave a Comment

Scroll to Top