Πείτε αντίο στις κρίσεις πανικού

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, αλλά και ειδικά εστιασμένη σε μια κατάσταση που απασχολεί πολλούς ανθρώπους γύρω μας, μας παραχώρησε η κ. Παλιακούδη Δήμητρα.

Η Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια, με πολυετή εμπειρία στην Επιστήμη της Ψυχολογίας μας μίλησε για τις κρίσεις πανικού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να απεμπλακεί από αυτές.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπηρεσία της Online Ψυχοθεραπείας που παρέχει η ίδια, ενώ τόνισε το πόσο σημαντικό είναι για έναν επαγγελματία να έχει παρουσία στο διαδίκτυο.

Ποια είναι όμως η κ. Δήμητρα Παλιακούδη? Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα που διατηρεί η ίδια κάνοντας κλικ εδώ !

Η κ. Δήμητρα Παλιακούδη διατηρεί το προσωπικό της Γραφείο στη Θεσσαλονίκη (Β. Ουγκώ 3)

Τι είναι μια κρίση πανικού? Ποια είναι τα συμπτώματά της και πως μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει και να βρει οριστική λύση στο πρόβλημα?

« Ως Κρίση Πανικού ορίζουμε μια αιφνίδια και απότομη κατάσταση, στην οποία μπορεί να επέλθει ένα άτομο και να βιώσει έντονο άγχος, έντονη ψυχολογική διέγερση με συνωδά σωματικά συμπτώματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΑΝΙΚΟΥ:

– Ταχυπαλμία

-Κρύος ιδρώτας

-Τρέμουλο και ρίγη

– Δύσπνοια-Πόνος/ σφίξιμο στο στήθος

-Ναυτία

-Αδυναμία στα γόνατα

– Ζαλάδα

– Φόβος για το θάνατο

-Μούδιασμα

-Αποδιοργάνωση του νου

-Απώλεια αίσθησης ελέγχου από το ίδιο το άτομο

Συναισθήματα, όπως

-Φόβος

-Τρόμος

-Ανημποριά

-Απελπισία

-Γενικευμένο καταστροφικό άγχος

Εμφανίζονται από το πουθενά, χωρίς όμως να υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια απειλή. Πολλοί περιγράφουν μια κρίση πανικού ως ένα επεισόδιο εμφράγματος, κάτι το οποίο όμως δεν υφίσταται. Μια κρίση πανικού μπορεί να ποικίλλει στη συχνότητα της και στο βαθμό έντασης της. Άτομα που βιώνουν μια τέτοια κρίση, αναφέρουν ότι έχει διάρκεια που ξεκινά από κάποια δευτερόλεπτα, έως λίγα λεπτά. Το άτομο νιώθει φοβερή εξάντληση και κούραση όταν αυτή έχει πλέον παρέλθει. Πολλά άτομα δεν καταφέρνουν να χαλαρώσουν ούτε στιγμή μετά από ένα τέτοιο γεγονός και βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση εγρήγορσης για την ενδεχόμενη επόμενη κρίση πανικού, η οποία μπορεί βέβαια να μην εμφανιστεί και ποτέ. Έτσι το άτομο ζει υπό μια πολιορκία φόβου αποφεύγοντας δραστηριότητες και ψυχαγωγία μήπως βιώσει πάλι μια τέτοια κατάσταση και μη ξέροντας πώς να την αντιμετωπίσει. Δημιουργείται ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος, όπου το άτομο νιώθει εγκλωβισμένο και φοβισμένο. Μένει άπραγο, γιατί ακριβώς δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την κατάσταση.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, είναι η Γνωστικό-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να συνδυαστούν ή να επιλεγεί η μια εκ των δύο ανάλογα με τις επιθυμίες και την κρίση του θαραπευόμενου. Το αν βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη συνεργασία που θα έχει ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή, τη θέληση του ατόμου να εφαρμόσει τις τεχνικές και τις οδηγίες του θεραπευτή και τη θετική διάθεση που θα επιδείξει ο θεραπευόμενος κατά την όλη διαδικασία.»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Γνωστικό-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μπορείτε να ανατρέξετε εδώ

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας (πολλές υποχρεώσεις), αλλά και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας πολλές φορές (εξαντλητικά ωράρια εργασίας, εργασιακό περιβάλλον με πίεση), οδηγούν σε μια κρίση πανικού?

« Σαφέστατα όλοι οι παράγοντες που περιγράφηκαν στην ερώτηση, συμβάλλουν στο να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθεί και να εκδηλωθεί μια κρίση πανικού.

Το στρεσάρισμα που βιώνει ένα άτομο από τις προαναφερθείσες  συνθήκες είναι πολύ έντονο και πολλές φορές ασυναίσθητο. Δηλαδή δεν διακρίνεται και  κατανοείται συνειδητά από το άτομο.

Το στρες ενεργοποιεί τον μηχανισμό του καταστροφικού άγχους και έτσι το συσσωρευμένο άγχος μη βρίσκοντας τρόπο να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο, δημιουργεί όλες τις ιδανικές συνθήκες για να εκδηλωθεί μια κρίση πανικού με όλα ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ουσιαστικά, μια κρίση πανικού αποτελεί ένα προειδοποιητικό σήμα, όπου το σώμα ¨φωνάζει¨ στο άτομο ότι δεν αντέχει πλέον αυτό το φορτίο και θέλει έτσι να κινητοποιήσει το άτομο να βρει λύσεις και τρόπους, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τη βεβαρημένη κατάσταση που βιώνει καθημερινά και ακινητοποιεί το ίδιο το άτομο. »

Παρέχετε και τη δυνατότητα της Online Συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας. Ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια τέτοια υπηρεσία σε κάποιον που θέλει να έχει μια συνεδρία μαζί σας?

«Μια συνάντηση με ζωντανή παρουσία είναι πάντα πολύ καλύτερη, αλλά επειδή κάποιες φορές διάφοροι παράγοντες την κάνουν να μοιάζει ανέφικτη, είναι δυνατόν μια συνεδρία να πραγματοποιηθεί και μέσω του Υπολογιστή. 

Σε μια Online συνάντηση μπορούν εξίσου αποτελεσματικά και περιεκτικά να συζητηθούν όλα τα θέματα που ανησυχούν το άτομο και του προκαλούν ταραχή.

Κάποιος μπορεί να επιλέξει την Online Ψυχοθεραπεία όταν:

  • Όταν υπάρχει απόσταση μεταξύ της Οικίας σας και του Γραφείου μου και δεν υπάρχει η δυνατότητα να προσέλθετε εύκολα και γρήγορα σε αυτόν.
  • Όταν θα προκύψει ένα έκτακτο ζήτημα που θα χρήζει άμεσης συζήτησης.

Επιπροσθέτως

  • Υπάρχει οπτική εικόνα, όπου θα μπορεί να βλέπει ο ένας τον άλλον και δεν είναι τόσο απόμακρη όσο μια τηλεφωνική επικοινωνία.
  • Υπάρχουν πολλές εφαρμογές (Viber, Messenger, Skype), που μπορεί να συνδεθεί κάποιος εύκολα και γρήγορα και να τις χειριστεί με μια σχετική άνεση.
  • Είναι ευεργετικές και αποτελεσματικές στο να προσφέρουν λύσεις και ανακούφιση σε δύσκολες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. »

Πόσο σημαντικό είναι πλέον για έναν επαγγελματία να έχει παρουσία στο διαδίκτυο και πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή του?

« Το να έχει ένας επαγγελματίας παρουσία στο διαδίκτυο, πιστεύω ότι είναι άκρως σημαντικό.

Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος κατακλύζεται από πληροφορίες που ως επί το πλείστον προέρχονται από το διαδίκτυο και ο ίδιος αφιερώνει κατά μέσο όρο 2-4 ώρες σε αυτό, είναι εύκολο να εννοηθεί ότι το διαδίκτυο υπερτερεί, όταν κάποιος θα κάνει την έρευνα του για να αναζητήσει την υπηρεσία του Ψυχολόγου.

Παλαιότερα υπήρχε η μέθοδος του ¨από στόμα σε στόμα¨ όταν επιθυμούσε να επισκεφτεί κάποιον επαγγελματία. Σήμερα αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.

Αν και ισχύει ακόμη αυτή η μέθοδος, το άτομο επιθυμεί πλέον να ασχοληθεί ενεργά με την εύρεση του επαγγελματία που θέλει να επισκεφτεί.

Θέλει να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, να επεξεργαστεί το βιογραφικό του, τη σταδιοδρομία του, το πώς παραθέτει κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό του και την επιστημονική προσέγγιση που ακολουθεί.

Ο επαγγελματίας από την άλλη επιτυγχάνει πολύ καλά αποτελέσματα εάν δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο, εμπεριστατωμένο και απλό τρόπο προβολής του.

Συνεπώς, αφήνεται να εννοηθεί, ότι ο επαγγελματίας που επιθυμεί να αποδώσει στο μέγιστο τις γνώσεις και δεξιότητες του, οφείλει να στραφεί στο διαδίκτυο και μέσα από αυτό να συστηθεί στους ανθρώπους που κάνουν την έρευνα τους, ώστε να επιτευχθεί ένα πρώτο βήμα αλληλεπίδρασης , το οποίο θα είναι πολύ ωφέλιμο και βοηθητικό και για τις δυο πλευρές αυτής της αλληλεπίδρασης. »

Leave a Comment

Scroll to Top