Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις για το MLM?

Δε ξέρω αν είσαι από αυτούς που μόλις ακούνε για Δικτυακό Μάρκετινγκ αλλάζουν πεζοδρόμιο ή συζήτηση. Τους ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι ή τους πιάνουν τα γέλια. Από αυτούς που τελοσπάντων, ακόμα και αν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο, έχουν μια γνώμη για όλα και φυσικά είναι απόλυτοι όσον αφορά την ορθότητά της. Η επίσης μπορεί να έχουν ασχοληθεί με μια εταιρεία MLM κατά το παρελθόν, όμως να είναι μια εμπειρία που θέλουν να ξεχάσουν. Είτε γιατί μπορεί να τους έφταιγε το προϊόν της εταιρείας, είτε γιατί ήταν πιο δύσκολο από ότι νόμιζαν, είτε… Είτε γιατί γενικότερα αποδίδουν την κάθε αποτυχία που όλοι συχνά πυκνά έχουμε στη ζωή μας, σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Το συγκεκριμένο άρθρο σκοπό έχει να καταρρίψει όλους τους μυθούς που κυκλοφορούν γύρω από το MLM.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που συγχέουν το MLM με τις παράνομες πυραμίδες. Ωστόσο ακόμα και αν η σύσταση νέων μελών αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα κοινό χαρακτηριστικό και των δύο, μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα… Εδώ είναι που θα πρέπει να κάνεις τη δική σου έρευνα γύρω από την εταιρεία που θα ήθελες να συνεργαστείς. Να τσεκάρεις πιθανόν παραπλανητικούς ισχυρισμούς εισοδήματος και λεπτομέρειες αναφορικά με τη συνδρομή σου, αλλά και τις προμήθειες. Ένα άλλο κομβικό σημείο που πρέπει να προσέξεις, ώστε να γίνει ο σωστός διαχωρισμός των δύο, είναι τυχόν συνεργασίες που μπορεί να έχει η εταιρεία. Η συνεργασία με μεγάλα BRANDS τόσο σε Ελλάδα, όσο και εξωτερικό. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως εταιρείες που λειτουργούν πλήρως αυτόνομα χωρίς κάποια συνεργασία δεν είναι αξιόπιστες. Απλά αυτό προσδίδει σίγουρα μια παραπάνω αξιοπιστία.

«ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ…»

Ας ξεκινήσουμε με τον ισχυρισμό του ότι στο MLM πληρώνονται μόνο όσοι ανήκουν στις πάνω βαθμίδες της κάθε εταιρείας. Το MLM έχει ένα πολυεπίπεδο σύστημα πληρωμών, στο οποίο κάθε νέο μέλος ανταμείβεται με βάση ένα αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών, που αφορά αποκλειστικά και μόνο την αποδοτικότητά του. Εν ολίγοις ένας «καινούριος», έχει τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες να κερδίσει τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα, από όλους όσους έχουν ξεκινήσει πριν από αυτόν. Το μοναδικό πράγμα που θα προκαθορίσει τα τελικά εσοδά του, είναι το «κατά πόσο καλά κάνει τη δουλεια…» για να το πούμε και απλά.

Ας δούμε τώρα το σύστημα πληρωμών σε μια παραδοσιακή επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης έχει μια εταιρεία. Για να μπορέσει η επιχείρηση αυτή να είναι βιώσιμη, προσλαμβάνει προσωπικό. Διευθυντές, μάνατζερς, υπεύθυνους και απλούς υπαλλήλους. Ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο κάθε ένας, προφανώς και αμείβεται διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Αν εσύ τώρα ενταχθείς και γίνεις νέο μέλος αυτής της εταιρείας, οι πιθανότητες να αμείβεσαι τα ίδια χρήματα με όσους κατέχουν υψηλότερη θέση από εσένα είναι πραγματικά μηδενικές. Ελάχιστες είναι επίσης και οι πιθανότητες να πληρώνεσαι το ίδιο με άτομα που βρίσκονται περισσότερα χρόνια στην εταιρεία, αλλά έχετε την ίδια θέση. Στο MLM, τα πτυχία, η παλαιότητα αλλά και οι «συμπάθειες» δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Άραγε τι είναι πιο δίκαιο?

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ?

Ακόμα ένα πράγμα που σε πολλούς φαντάζει περίεργο, είναι το γεγονός πως για να ενταχθείς σε μια εταιρεία MLM θα πρέπει να πληρώσεις ένα ποσό εγγραφής. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, για να καταλάβουμε πως εν τέλει αυτό είναι κάτι τελείως φυσιολογικό. Όταν γίνεσαι affiliate συνεργάτης μιας εταιρείας MLM -μιας και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε ονομάζεται Affiliate Marketing-, μετατρέπεσαι εν ολίγοις και σε πωλητή του προϊόντος ή των υπηρεσιών που έχει η εταιρεία.

Είτε μιλάμε για προϊόν, είτε για υπηρεσίες, κάθε συνεργάτης της εταιρείας θα πρέπει να είναι σε θέση να το/τις «πουλήσει». Πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο όταν το προϊόν αυτό ή οι υπηρεσίες βρίσκονται στη διάθεσή του. Για να το «γνωρίσει», να έχει τη δική του προσωπική εμπειρία, για να το διαφημίσει κτλπ… Φαντάζομαι πως πλέον είναι λογικό το γεγονός πως η εταιρεία δε μπορεί να προμηθεύει τον κάθε ένα πιθανό συνεργάτη με αυτό το οποίο πουλάει δωρεάν. Αυτό δε θα μπορούσε να είναι για κανένα λόγο βιώσιμη λύση για οποιαδήποτε εταιρεία. Το αντίθετο μάλιστα.

Ας εξετάσουμε όμως και μια άλλη πτυχή του θέματος. Για να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τη θέση εργασίας την οποία επιθυμούμε, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στον εαυτό μας μέσω σεμιναρίων, ξένων γλωσσών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οπότε επενδύουμε τα χρήματά μας, με σκοπό να χτίσουμε τις κατάλληλες δεξιότητες, για να έχουμε το σωστό προφίλ υποψηφίου. Συνήθως ανάμεσα σε χιλιάδες βέβαια… Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το MLM, μιας και σε αντίστοιχες εταιρείες παρέχεται εκπαίδευση. Οπότε, όπως και αν το δεις, είναι και αυτό μια μορφή επένδυσης στον εαυτό σου.

Επιπροσθέτως αν τα παραπάνω δε σε κάλυψαν σκέψου απλά αυτό…

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους ξοδεύεται σε έξοδα μετακίνησης, από και προς τη δουλειά τους. Στη βενζίνη ή και το πάρκινγκ φυσικά προστίθεται και ο χαμένος χρόνος από και προς τη δουλειά, που πολλές φορές δεν είναι καθόλου αμελητέος (οι περισσότεροι απλά δουλεύουν 2 ώρες παραπάνω). Σε αυτά θα προσθέσουμε το γεγονός πως κάποιες μέρες της εβδομάδας σίγουρα θα συμβεί, να μην έχεις προλάβει να προετοιμάσεις τον καφέ ή το φαγητό σου και να τα προμηθευτείς απ’ έξω. Συνοψίζοντας όλα αυτά όσον αφορά μια κανονική εργασία και φυσικά εξαλείφοντας τα εξ’ ολοκλήρου στην περίπτωση της online εργασίας, πόσο καιρό πιστεύεις θα διαρκούσε θεωρητικά η απόσβεση του ποσού εγγραφής, σε μια σύγκριση των δύο? Πάνω από ένα μήνα…?

«ΣΕ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ…»

«Σου υπόσχονται λέει πως θα γίνεις πετυχημένος. Πως θα κάθεσαι στο σπίτι σου και θα κερδίζεις πάρα πολλά χρήματα…»

Δε ξέρω από πότε και για ποιο λόγο το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν όραμα, ελπίδα και δεν αναλώνονται σε συζητήσεις περί του «τι θα κάνουμε στη ζωή..», είναι κάτι κακό. Δε σε κούρασαν επιτέλους οι συζητήσεις με τους φίλους σχετικά με το πόσο κακή είναι η δουλειά τους. Το πόσο λίγα χρήματα κερδίζουν και το πόσο αβέβαιο πραγματικά φαντάζει το μέλλον. Είθισται βέβαια αυτοί που έχουν συνηθίζει να γκρινιάζουν για την ποιότητα της ζωής τους, να είναι και οι ίδιοι που μόλις παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία στο τραπέζι να την απορρίψουν. «Δεν είναι για μένα αυτά… Θέλει πολλή δουλειά… Δεν προλαβαίνω…» Αν για κάθε μια καλή ιδέα που σου έρχεται στο μυαλό, εσύ βρίσκεις μια δικαιολογία για να μην την υλοποιήσεις, τότε φίλε μου μάλλον επαφίεσαι ξεκάθαρα στην τύχη, για το αν θα αλλάξει η ποιότητα της ζωής σου. Οπότε σταμάτα να γκρινιάζεις, μόνος σου το έχεις προκαλέσει αυτό και ξεκίνα να δοκιμάζεις πράγματα.

Αναφορικά τώρα με το δεύτερο σκέλος της πρότασης και τα πολλά χρήματα που θα βγάζεις από το MLM απλά και μόνο με το να κάθεσαι… Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει… Το MLM είναι μια κανονική δουλειά όπως και όλες οι υπόλοιπες. Θέλει πολλή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή για να πετύχεις. Στρατηγική και πλάνο. Όμως πρόκειται για το δικό σου online business και αυτό σου παρέχει εκπληκτικά προτερήματα συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο. Προτερήματα που όπως κάνει κάθε πωλητής σε οποιοδήποτε κλάδο, οφείλεις να τα υπερτονίσεις με στόχο να επιτευχθεί η πώληση. Το MLM δεν έχει οικονομικό ταβάνι, μπορείς πραγματικά να φτάσεις στο σημείο να βγάζεις πολλά χρήματα. Δεν έχει ξυπνητήρι, δουλεύεις όποτε θες. Δουλεύεις από όπου θες, χωρίς να έχεις κανέναν πάνω το κεφάλι σου. Όμως αυτός ο δρόμος, όπως και σε όποια άλλη δουλειά, μπορεί να γίνει δύσβατος και να παρουσιαστούν δυσκολίες και εμπόδια που θα κληθείς να ξεπεράσεις. Προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα και ωραία. Θα χρειαστεί να κάνεις και πράγματα που θα σε βγάλουν έξω από τη ζώνη της άνεσης σου, να μάθεις καινούριες δεξιότητες. Μην παρεξηγείς όμως τον άνθρωπο που ωραιοποιεί λίγο παραπάνω το MLM, στην προσπάθειά του να σε «κερδίσει». Αυτό είναι ένα στοιχείο που έχουν όλοι οι πωλητές σε οποιαδήποτε κλάδο. Άραγε θα νοίκιαζες με την ίδια ευκολία εκείνο το σπίτι αν ο μεσίτης τόνιζε το γεγονός πως είναι σε υπόγειο χωρίς θέα και όχι το γεγονός πως είναι ευρύχωρο και σε ήσυχη γειτονιά? Θα αγόραζες χωρίς δεύτερη σκέψη εκείνο το φούτερ, αν ο πωλητής δε σε έπειθε για το πόσο πολύ ταιριάζει με τη φόρμα σου? Θα αγόραζες εκείνη την προσφορά αν το κατάστημα εστίασης δεν σε έπειθε πως πρόκειται όντως για προσφορά από την οποία θα πρέπει να επωφεληθείς?

Ποιο είναι το νόημα άλλωστε να δουλεύεις 8 ώρες 5 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να έχεις να περιμένεις τίποτα? Η να δουλεύεις τις ώρες που θέλεις, σωστά και αποδοτικά. Να είσαι ξεκούραστος, ευχάριστος, παραγωγικός και ευδιάθετος. Μπορεί να χρειαστεί να εργάζεσαι πιο σκληρά στη δική σου επιχείρηση, αλλά θα δουλεύεις όπως θέλεις εσύ και φυσικά θα βλέπεις προοπτική.

DISCLAIMER

Προφανώς και δεν προτείνω σε κανέναν να αφήσει την εργασία του και να ασχοληθεί με το δικό του online business -όποιο και αν έχει αποφασίσει ότι θα είναι αυτό- χωρίς πλάνο και σχεδιασμό. Για να προβεί κάποιος σε μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να υπάρχει ένα «οικονομικό μαξιλαράκι» που να μπορεί να τον συντηρεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, είτε ιδανικότερα να χτίζει την online επιχείρησή του παράλληλα με την εργασία του. Μελλοντικά θα είναι σε θέση να κρίνει, το πότε και αν είναι το σωστό χρονικό διάστημα να απαλλαγεί από αυτήν, εφόσον το επιθυμεί.

«ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΥΝΤΟΜΑ..»

Αυτό ίσως και να έχει τη μεγαλύτερη δόση αλήθειας από όλα όσα ακούω μιας και γενικότερα μέχρι πρότινος το Δικτυακό Μάρκετινγκ δεν ήταν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα απασχόληση στη χώρα μας. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια, ήταν και η φύση της δουλειάς πολύ πιο δύσκολη και απαιτητική. Χωρίς την αξιοποίηση του ίντερνετ, των social media αλλά και των digital marketing εργαλείων, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μιλάμε για μια ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική δουλειά.

Διότι φυσικά τα ραντεβού με υποψήφιους πελάτες-συνεργάτες έπρεπε να γίνουν από κοντά. Οι αποστάσεις πολλές φορές μπορεί και να ήταν μεγάλες, ο χρόνος και τα έξοδα που θα έπρεπε να δαπανηθούν πολύ περισσότερα… Δε μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα social media αλλά και digital marketing εργαλεία για την ανεύρεση νέων υποψηφίων, δεν… δεν…

Πολλές εταιρείες επίσης δραστηριοποιούνται με προϊόντα άγνωστα στο ευρύ κοινό της Ελλάδας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε υποψήφιος -πελάτης ή συνεργάτης- να είναι πιο δυστακτικός είτε ως προς την αγορά, είτε τη συνεργασία. Παράλληλα βέβαια πολλά από αυτά τα προϊοντα απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.

Φυσικά το τέλειο «προϊον» είναι κάτι το υποκειμενικό και έγκειται ξεκάθαρα στην κρίση του καθενός, το κατά πόσο θεωρεί κάτι καλό ή όχι. Ωστόσο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που κατά τη γνώμη μου πρέπει να πληροί.

  1. Ιδανικά να είναι άυλο, ώστε να μπορούμε να κερδίζουμε μέσω υψηλότερων προμηθειών.
  2. Να καλύπτει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στην αγορά.
  3. Να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολα κατανοητό από το ευρύ κοινό.
  4. Να μην απευθύνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Τέλος συμπληρωματικά με τους λόγους που πολλοί κατέληγαν να τα παρατάνε στο χώρο, θα πρέπει να προσέξουμε και την εστίαση, αλλά και την υπευθυνότητα που δείχνει ο κάθε ένας στο έργο που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας. Το έργο σου δυσχεραίνει όταν τον ένα μήνα δουλεύεις και τον άλλο δεν ασχολείσαι καθόλου με την επιχείρησή σου. Ίσως να μην είμαι και ο πλέον κατάλληλος για να δώσω τη συγκεκριμένη συμβουλή, μιας και μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και συχνά να παραμελώ κάποια άλλα. Όμως θα πρέπει να το πάρεις στα σοβαρά και να το δεις καθαρά επαγγελματικά, αν θες να δεις και σοβαρά αποτελέσματα.

«ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ»

«Θα αρχίζεις να πρήζεις όλους σου τους φίλους να γραφτούν και αυτοί θα αρχίσουν να απομακρύνονται από εσένα…»

Είναι γεγονός πως πολλοί δικτυωτές μπορεί να γίνονται και κουραστικοί στην προσπάθειά τους να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Φυσικά όμως αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Προσωπικά δε θεωρώ πως μπορεί να έχει και αποτέλεσμα κιόλας. Με το ζόρι, δουλειά δε γίνεται. Όλα βασίζονται στη σωστή προσέγγιση και τη σωστή επακολούθηση ενός υποψήφιου πελάτη-συνεργάτη. Το πως γίνεται αυτό το μαθαίνεις μέσω των εκπαιδεύσεων. Μάλιστα με το κατάλληλο attraction marketing plan, μπορείς να προσελκύσεις υποψήφιους που θα ξεκινήσουν οι ίδιοι τη συζήτηση μαζί σου και όχι εσύ.

Ανακεφαλαιώνοντας! Ψάξε, ρώτησε, διερεύνησε και κυρίως διασταύρωσε τα όσα διάβασες στο παραπάνω κείμενο, αλλά και τα όσα ακούς δεξιά κα αριστερά από «ειδήμονες» πάνω στο κάθετι. Κάνε τη δική σου προσωπική έρευνα.

Leave a Comment

Scroll to Top